Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Χορωδία Πειραιώς 1960: Σύντομο Ιστορικό Σημείωμα


Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1960 είναι Σωματείο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, με σκοπό τη διάδοση της χορωδιακής μουσικής και γενικά της μουσικής τέχνης. Ιδρύθηκε το 1960 από τους Μαέστρους Λ. Μπινιάρη, Κ. Παρασκευόπουλο και Γ. Τσαρή.

Το 1986 δημιούργησε Ορχηστικό τμήμα (μικρή Συμφωνική Ορχήστρα), το οποίο συνοδεύει κατά περίπτωση τη χορωδία ή εκτελεί ορχηστικά έργα.

Με μια πληθώρα συναυλιών στον Πειραιά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, δίνει το ποιοτικό στίγμα της καλλιτεχνικής της δημιουργίας - 51 - χρόνια τώρα ερμηνεύοντας ένα ευρύ ρεπερτόριο από το κλασικό τραγούδι μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες και ξένους συνθέτες. Οι συναυλίες της, με έργα σε πρώτη εκτέλεση για την Ελλάδα, όπως το CREDO του Α.Vivaldi, η Missa Brevis Νο 7 του Ch. Gounod, η Συμφωνία Νο 29 του J. Haydn, η Συμφωνία Νο 1 του W.A Mozart, Miserere του G.  Donizetti  κ. ά.  αποτελούν σημαντικούς σταθμούς δημιουργίας στον τόπο μας και πέρα από τα ερασιτεχνικά επίπεδα.

Η Ορχήστρα και η ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1960 έχει δώσει πολλές συναυλίες από την Ελληνική Τηλεόραση και για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως αυτές για τους σεισμόπληκτους της Καλαμάτας, το Ίδρυμα Φλάναγκαν, τα παιδιά της Αιθιοπίας, “το χαμόγελο του παιδιού” κ.ά.

Γνωστοί καλλιτέχνες που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν συνεργαστεί με την Χορωδία Πειραιώς 1960, όπως οι κκ Αγνή Μπάλτσα και Βαρβάρα Τσαμπαλή, οι κκ Νίκος Ζαχαρίου, Τζαννής Καμπάνης, Γιώργος Ζερβάνος, Μάκης Γαβριηλίδης, οι νεώτεροι, Παύλος Μαρόπουλος, Ευδοκία Χατζηϊωάννου, Μαρία Τζιοβαρίδου, Νίκος Στεφάνου, Μαρία Κατσούρα και πολλοί άλλοι που κατά καιρούς πλαισίωναν και πλαισιώνουν την χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το 1995 η ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1960, με την συμπλήρωση 35 χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας και με την ελπίδα να δημιουργήσει θεσμό για την πόλη του Πειραιά, οργάνωσε το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Την Χορωδία και την Ορχήστρα διδάσκει και διευθύνει ο Μαέστρος και Συνθέτης Κώστας Δρακάκης.Μερικά δείγματα δουλειάς:

- Christus am oelberge-Introduzione- L. V Beethoven

- Christus am oelberge-No 2 - L. V Beethoven

- Christus am oelberge-Finale- L. V Beethoven

- Stabat MaterIntroduzione-G. Rossini

- Stabat MaterIn flamatus-G. Rossini

- L΄anfance du Christ-L΄adieu des bergers a la Saintefamille-H Berlioz

- Christmas Oratorio-Choral No 2-J. S Bach

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου